"С МАМА ЗА РЪЧИЧКА, ДА ТРЪГВАМЕ!"

 

 
Рейтинг: 3.00
(49)
Глог
Новини
Публикации
Връзки
Фото Галерия
Музика
Видео
Картички
Форум
Анкети
Лични файлове



Новини / Проведени събития

10 Октомври 08, 11:01 / Автор: Даниела Петрова
ДО ОМБУДСМАН ПЛОВДИВ ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ КЛУБА НА МАЙКИТЕ
Клуб на майките на деца с увреждания
от аутистичния спектър и аутизъм - град Пловдив
 
 
           ДО
          ОБЩЕСТВЕН ПОСРЕДНИК
          ОБЩИНА ПЛОВДИВ
 
 
 
 
ОТВОРЕНО ПИСМО
от
Клуб на майките на деца с увреждания
от аутистичния спектър и аутизъм
в град Пловдив
 
 
         УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ЮРДЕКОВА,
 
         В град Пловдив има много деца със специални образователни потребности /СОП/, такива са и нашите – деца с аутизъм, деца с поведение от аутистичния спектър, генерализирано разстройство в развитието /ГРР/. Ние, родителите на такива деца, срещнали се по трудния и трънлив път в борбата за права на деца със СОП се обръщаме и към Вас за помощ, съдействие относно жизнено необходимите условия и нужди за обучението на децата ни.
От 2006 година, аз Даниела Петрова, майка на дете с ГРР – Гергана Петрова /вече на 7 години/ създадох Клуб на майките на деца с увреждания от аутистичния спектър и аутизъм. Така вече 3 години този наш клуб се бори да каже на обществото и на нашите управници в град Пловдив, че такива деца съществуват, има ги и проблемите и нуждите им.
Най-искрено и сърдечно желаем да помогнем в създаването на нов целодневен център със занималня, където нашите деца да бъдат обучавани, занимавани и обгрижвани.   Независимо от досегашната кореспонденция с община Пловдив и писмата със зов за помощ за нашите деца и техните проблеми, за пореден път нашият клуб – майки, бащи и деца оставаме в задънена улица – няма подходящо помещение или въобще няма свободно помещение, за да можем да стъпим на краката си. Децата пораснаха, нуждите им вече са по-големи, имаме и ученици, отложени деца за първи клас.
Клубът на майките има и доста медийни участия и репортажи за нас по телевиите – bTV, Нова, Европа, Евроком, ТВ7, както и в пресата се е писало за нас, но отзвукът е нулев, няма кого да трогнем ли?! Какво да направим за да трогнем управляващите, какво да направим, като на който не му е на главата проблема, трудно може да ни разбере. За това се борим и за толерантност към „различните”.
 
         Г-жо Юрдекова,
Този център ни е жизнено необходим, защото макар част от нашите деца вече да пораснаха и да са в училищна възраст, след тях идват още и още деца. Те са по-малки, но имат същите или сходни диагнози, Техните проблеми и нужди са еднакви. Убедени сме, че разрешаването им е Големият Проблем на нашето общество. Даваме си сметка, че не е лесно - нито на нас, нито на Вас!
С това „Отворено писмо” искаме да Ви кажем, че нас ни има, има я мъката, разбитите любящи сърца на родителите, има ги и децата ни, които могат да бъдат едни достойни граждани. А за това е необходимо нито много, нито малко!
По трудният път, по който вървим се срещаме с бюрокрация и „студени хора”, не познаващи що е това болка на родител на дете с увреждане. Навсякъде срещаме израза „Оправяйте се сами!”. Не случайно и така бе озаглавена статията за нас във в-к „Акцент”.
„Оправяйте се сами!” - бе и изразът, който чухме в Ресурсния център в Пловдив, когато го посетихме за отлагането на дъщеря ми Гергана Петрова за първи клас. „Ние нямаме практика да Ви насочим в масова градина, където детето да бъде интегрирано в предучилищна група. Търсете си директор, разговаряйте с него и ако той се съгласи да вземе детето Ви, ние ще го запишем в протокола, че ще е в тази градина - отложено за първи клас” – това са думи на Председателя на комисията за отлагане. Така и не намерихме такъв директор. Беше „мисията невъзможна” още като идея - да тръгнем да се молим да приемат детето ни.
Целият този трънлив път ни събра в тази обща борба за бъдещето на децата ни и всичко що е свързано с тях. Трудностите, които срещаме, предвид и бедната материална база, липсата на специалисти, бедната материална база и  в „специалната градина” – СДГ „Елица” – Пловдив, единствената алтернатива, където се приемат деца със СОП и можеш да ги оставиш целодневно, харесва ли ти или не нивото на обучението, липсата на центрове за такива деца, като ангажимент от страна на държавата водят до това, че трудно, даже почти невъзможно е да бъдат обхванати не малкото на брой страдащи деца.
 
За това, като граждани на този изключителен град Пловдив, който ние много обичаме, казваме на неговите управници, че децата с увреждания от град Пловдив имат нужда от НОВ ЦЕЛОДНЕВЕН ЦЕНТЪР със занималня.
Едно място, където:
·        След училище, те да бъдат оставяни и обучавани от специалисти в подготовка на уроци и домашните към тях. Това е не просто удобно, а жизнено необходимо за работещите родители. Много родители сега не работят, защото няма къде да оставят децата си. А и трудно се става личен или социален асистент на детето си.
·        Децата в неучилищна възраст да бъдат занимавани от специалисти -  логопед, психолог, монтесори, арт и музико терапии.
·        Децата да имат помещение за физически упражнения и подходящо оборудване за игра навън и вътре в центъра.
Допирът до природата, животните е много важно душевно, психологично успокоение на децата. У тях има много енергия, която трябва да бъде изразходвана, за това те са и хиперактивни.
Какво е необходимо:
ü     Специалисти,
ü     Помощен персонал,
ü     Специализирано оборудване на специализираните кабинети,
ü     Леглова база,
ü     Здравословна храна и напитки
ü     Работно време от 8,00 до 18,00 ч.
ü     Капацитет за обслужване:
Минимален брой деца – 20
Максимален – 35 - 40
ü     дежурство в почивен ден.
 
Това са нашите искания, това са нашите нужди, за които се борим вече няколко години безрезултатно и все не може, все отказ!
 
Г-жо Юрдекова,
Не губим надежда, бъдете нашия обществен посредник!
Всеки може да бъде на наше място – на мястото на родителите!
 
Отново си позволяваме да отправим ЗОВ ЗА ПОМОЩ!
 
НАПРАВЕТЕ НЕОБХОДИМОТО ЗА ДЕЦАТА НИ И ТЯХНАТА ИНТЕГРАЦИЯ! ЩЕ БЪДЕМ ИСКРЕНО БЛАГОДАРНИ, ЗАЩОТО НИЕ ЩЕ ОЦЕНИМ НАПРАВЕНОТО!
БЪДЕТЕ ТОЛЕРАТНИ КЪМ „РАЗЛИЧНИТЕ”!
 
С уважение,
 
ДАНИЕЛА ПЕТРОВА
Председател на Клуба и всички членуващи семейства на деца с увреждания
/секция на Съюза на инвалидите, дружество "Пловдив" с  председател г-н Тобия Качаков /
 
Адрес за кореспонденция:
Гр. Пловдив
Пл. „Никола Мушанов” 1
За Даниела Петрова

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1191